18 Nisan 2016

,

Her Şey - Nicola Yoon | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Her Şey
Orijinal Adı: Everything Everything
Yazar: Nicola Yoon
Sayfa Sayısı: 344
Yayınevi: Pena Yayınları
Çıkış Tarihi: 03/2016
Goodreads Puanı: 4.04/5
Benim Puanım: 5/5
Arka Sayfa;

EN BÜYÜK RİSK HİÇ RİSK ALMAMAKTIR.
Bazen en sevdiğim kitapları sondan başa tekrar okurum. Son bölümden başlar ve başa kadar tersten okurum. Bu şekilde okuduğunuzda, kitabın bölümleri de umuttan çaresizliğe, kendini tanımaktan şüpheye doğru gider. Aşk hikâyelerinde çiftler sevgili olarak başlar, sonunda yabancı olurlar. Yetişkinliğe ulaşma kitapları yolunu kaybetme hikâyelerine dönüşür. En sevdiğiniz karakterler yeniden doğar. Benim hayatım bir kitap olsa ve tersten okunacak olsa, hiçbir şey değişmezdi. Bugünün dünden hiçbir farkı yoktu. Yarın da bugünle aynı olacaktı. Maddy’nin Kitabı’nda, bütün bölümler birbirinin aynısıydı. Olly’ye kadar.
Madeline: Gözlerin ne renk?
Olly: mavi
Madeline: Açalım, lütfen.
Olly: tanrım, kız milleti, okyanus mavisi
Madeline: Atlantik mi, Pasifik mi?
Olly: atlantik. seninkiler ne renk?
Madeline: Çikolata kahvesi.
Olly: açalım lütfen.
Madeline: Kakao oranı 75% olan siyah çikolata kahvesi.
Bu kitabı almayı o kadar o kadar çok istiyordum ki kalbim ağrıyordu resmen. Nesini bu kadar merak ettim neyine tutuldum tam ben de anlamadım, sanırım kitapta geçen birkaç samimi replik bile bir an önce almak için sabırsızlanmamı sağlamıştı ve tek kelimeyle ba-yıl-dım! O kadar güzeldi ki sanırım üç ya da dört saat içinde yalayıp yuttum. Yazarın kalemini mi öveyim yoksa karakterlerin samimiyetini mi yoksa mükemmel farklı bir konusunu mu? Kitaba dair her şeyi çok ama çok sevdim. Yazar o kadar güzel yazmış ki iki bölüm okumakla Maddy'i çok sevdim. Böyle bana dokunan ve samimiyetine aşık olduğum karakterleri okumayı öyle seviyorum ki!
"Biliyorum, daha seksiyim, değil mi? Önemli değil, utanma, söyle."
Bir kahkaha patlattım. "Yanında bu boyutta ve ağırlıkta bir egoyu taşımayı nasıl başarıyorsun?"
Pazılarını gösterip bir kaşını komik bir şekilde yukarı kaldırarak, "Kaslarım sayesinde," diye karşılık verdi.
Olly: o zaman artık kaslarıma bakmaktan vazgeç
Madeline: Arkadaş, Olly!
Olly: ve de gözlerime
Madeline: Sen de çillerimle ilgili konuşmayacaksın.
Madeline: Ve saçlarımla.
Olly: ve dudaklarınla
Madeline: Ve gamzenle.
Olly: gamzemi beğendin mi?
Madeline: Arkadaş!
Olly: peki.
Konusuna üzerinden değinirsek; Maddy her şeye alerjisi olan bir kızdır. 17 senedir evden bir kez bile çıkmamıştır. Özel bakıcısı ve doktor olan annesinden başka hayatında kimse yoktur. Ta ki karşı evlerine yeni bir aile taşınıp, yeni komşularının oğlu Olly ile internetten mesajlaşmaya başlayıncaya kadar. Kitap boyunca konu nasıl ilerleyecek yazar nasıl şaşırtacak diye öyle büyük bir merakla okudum ki satırlar kayıp gitti resmen. Çok ama çok güzel bir kitaptı. Bir süredir hiçbir kitabı tam anlamıyla beğenemeyen içimdeki boşluğu tam anlamıyla doldurdu. Yazarın kalemini sayfalarca övmek istiyorum. Bir yandan Olly'nin ve Maddy'nin sempatik hallerine sırıtırken, bir yandan Maddy'nin ruh haline girip kalbimin acımasını ve hatta gözlerimin dolmasını bile sağladı.
Bir keresinde Olly'ye kalbimi başka her şeyi tanıdığımdan daha iyi tanıdığımı söylemiştim, bu hala doğruydu. Kalbimdeki yerleri hala biliyordum ama hepsinin ismi değişmişti.
Ayrıca kitapta sürekli bazı kitap isimleri geçti ve onları da listeme ekliyorum. Kesinlikle okuyacağım. Bakalım ben de Maddy gibi beğenmeyecek miyim onları. Bir de Küçük Prens çok fazla geçti ve Maddy her seferinde ne zaman okusa yeni anlamlar katıyormuş. Bu yüzden ben de yakın zamanda Küçük Prens'i tekrar pür dikkat okuyacağım.
Belki her şeyi öngöremezdik ama bazı şeyleri görebilirdik. Mesela, ben kesinlikle Olly'e aşık olacaktım.
Ve bu, hemen hemen kesinlikle, bir felaket olacaktı.
Bir aşk hikayesini böyle samimi yazabilir insan. Sadece aşk hikayesi de değil. Zaten Maddy'nin dünyasına girince onunla empati kurmakla birlikte farklı ve harika bir kitap okuduğunuzu anlıyorsunuz. Kitaplığımda gördükçe şapşal şapşal sırıtacağım bir kitaptı. Öyle çok yerini içime çekip işaretledim ki kitabı unuttukça oraları açıp yine aynı duygu silsilesine kapılmak için sabırsızlanıyorum. Sanırım yakında filmi çekilmeye başlayacakmış. Manyak mutlu oldum haberi görünce. Filmini dört gözle bekliyorum.

5 yorum:

  1. Yaa kapağı çok güzelmiş, ben de hemen listeme ekliyorum o halde :D Çok heveslendirdi beni yorumun haa ':) Bu arada, mimlendinn ^.^ http://okuyanmuggle.blogspot.com.tr/2016/04/mim-yak-yeniden-yaz-tekrar-oku.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarim begenirsin ben bayildim. Hemen bakiyorum mime :)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Teşekkürler canımm. Çok güzel bir kitaptı, okumanı kesin öneririm :)

      Sil
  3. selamlar! sayfanı bir süredir takip ediyorum ama bir sorum olacak. bana böyle romantik aşk kitabı ama bununki kadar buruk değil mutlu bir tane önerebilir misin?

    YanıtlaSil