19 Kasım 2015

Betül Mutfakta/ Sütlaç Tarifi

Merhabalar. Öncelikle kısaca özetleyeyim. Bir süredir hatta iki aydır mutfağa yeni bir şey yapmak için girdiğim yok. En son yakın arkadaşımın doğum günü için cupcake yaptım ama onu da saymıyorum çünkü benim mutfağa girmekten kastım "daha önceden hiç denemediğim ve deli gibi yapmayı istediğim" oluyor. Mesela onlar neler diye sorarsanız pasta kremasıyla yapacağım harika bir çilekli pasta, ıspanaklı pandispanya, vişneli turta ve benzerleri. Ama ne yazık ki hiç birini yapamıyorum çünkü ben de kendime bir sınır koydum. Sanırım on beş tatile kadar da böyle gidecek.

Aslında şundan yirmi dakika öncesine kadar Eğer Kalırsam kitabını okuyordum. Ama aklımdaki blog yazıları o kadar çok düşüncelerimi engelledi ki baktım kitaptan bir şey anlamıyorum bir bölüm okuyup ayaklandım. Ben bir sütlaç aşığıyım! Ciddi anlamda küçüklüğümden beri açık ara en sevdiğim sütlü tatlı kesinlikle sütlaçtır. Rekorum günde dört kase yemek ama beş de olabilir emin değilim. Hatta sütlaç aşkımla da meşhurumdur. Bol fındıklı tarçınlı bayılırım. Annemin senelerdir hayranı olduğum bir tatlısıdır. Aslında yapması da çok basitmiş.
Tarifi;
1 kilo süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı nişasta
Öncelikle pirinci biraz suyla birlikte tencereye alıp pişirmeye koyuyoruz. Piştikten sonra sütü ekliyoruz. Kaynadıktan sonra şekeri ekliyoruz. Ardından da 1 su bardağı su veya sütle nişastayı karıştırdıktan sonra son olarak onu ilave ediyoruz. Yani gayet basit. Ardından kaynayınca da kaselere ilave ediyoruz. Eğer fırına verecekseniz fotoğraftaki kalıplara döktükten sonra isteğinize göre üzerine yumurta sarılarını sütlaçların üstüne hafifçe sürün ve 150 derecede fırına verin. Yumurta sarısı sürerseniz ve üzerine fındık serpmeden yerseniz ağzınıza yumurta tadı geliyor ama sürmeseniz de üzeri kararıyor zaten. Üzerlerinin karardıktan sonra fırından çıkarın. Fırına vereceğiniz sütlacın asıl özelliği normale göre daha az pirinçli olup daha sıvı olması. Çünkü asıl sütlacı çok pirinçli yapınca fırına da vermekle beraber sütlaç iyice katılaşıyor. (Denedim bir kere, siz yapmayın :)

Bu kadar işte. Size sütlaç aşkımı da anlattım. Şimdi bu tarifi ingilizceye çevirip bir dostuma atacağım. O da benim gibi sütlaç manyağı. Bir daha ne zaman mutfağa girerim bilinmez :)

4 yorum:

  1. Merhabalarrrr ben geldim nereden mi fenomuz haftanın blogu seçmiş çok iyi etmiş sizi tanımış olduk. Ne mutlu bize :D Takipteyim sizi de beklerim :)
    http://gullugalaksi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Aaaa unuttum heyecandan sütlaça bayılırım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Benim için de küçüklüğümden beri vazgeçilmez tatlımdır :)

      Sil