25 Aralık 2016

,

Güzelleştiğim O Yaz - Jenny Han | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Güzelleştiğim O Yaz
Orijinal Adı: The Summer I Turned Pretty (Summer #1)
Yazar: Jenny Han
Yayınevi: Artemis
Sayfa Sayısı:
Goodreads Puanı: 3.96/5
Benim Puanım: 3/5
Arka Sayfa;
Güzellik bazı yazların kaderinde var.
HER ŞEY BU YAZ OLDU.
VE ONDAN ÖNCEKİ BÜTÜN YAZLAR,
BU YAZ İÇİN VARDI.
Belly, her sene okullar kapanınca, hayatının bütün yazlarını geçirdiği aile dostlarının evine gelir ve kendini müthiş bir tatilin kollarına atar. Annesinin en yakın arkadaşı Susannah ile samimi sohbetler, geceleri onu bekleyen havuz eğlenceleri, nefis bir kumsal ve vazgeçemediği iki genç adam... Belly’nin kendini bildi bileli âşık olduğu ulaşılmaz Conrad ve genç kızı gerçekten ciddiye alan tek kişi, arkadaş canlısı Jeremiah.
Ama bu yıl başından beri bir şeyler farklı.
Herkes Belly’yi ilk kez fark etmiş gibi.
Harika bir yaz olacak.
Belly’nin asla unutamayacağı bir yaz...
Jenny Han'ın kalemini daha önce okumuş biri olarak kitaplarını bazen çok güzel bir çizgide, bazen de insafsızca klişeye batırdığına şahit olmuştum. Bu kitabını da çoğu bakımdan eksik buldum ve tahmin ettiğim seviyede beğenemedim. Belly denen kızımız her yaz ailecek annesinin en yakın arkadaşı olan Susannah'ın yazlığına gider. Susannah'ın da eşit derecede çekici sayılabilecek iki oğlu vardır. Belly ise on iki yaşından beri Condrad'a takıktık ama Jeremiah için de tam anlamıyla abi hisleri beslediği söylenemez. Öncelikle burada bir stop diyelim. Sevgili yazar; kızın aklını bulandıran kişileri niye kardeş yapıyorsun? Bu sorun kitapta en sinirlendiğim şey oldu ki; seri olduğunu öğrenip diğer iki kitabın konusunu güzel bir spoi yiyeceğimi bilerek okuduğumda bu öfkem ikiye katlandı. Kitabın ana kurgusuna bakarsak pek bir orjinalliği yoktu. Anlatım tarzı bakımdan tatlı ve eğlenceliydi. Hatta bir yerde neredeyse gözlerimi doldurabilecek kadar dokunaklı olmayı başarıyordu ama bunun dışında kesinlikle fazla sadeydi.
Özellikle de yazarın bölümleri bu kadar kısa tutması yine öfkelenmemi sağladı. Tam iki karakter arasında uzun bir diyalog konuşması beklerken bölümün kesileceğine dair bana göz kırpan kalın yeni bölüm yazısını görmekten gına geldi. Bir bölüme otuz sayfa koysan elbette daralırdım ama en fazla sekiz sayfa uzunluğundaki bölümler sayesinde kitap gözümde kesinlikle dolu dolu değildi. Benny ise Condrad'a dediği halde asıl kendisi pek bir ayrangönüllüydü. Aynı hikayenin devamı olan diğer iki kitapta daha da kararsız kalıp saçma yollara sapacağından kuşkum yok. Kitaptaki ortam ve yaz havası da çok güzeldi. Ayrıca okumaya devam etmek açısından sıkıcı olmayan elde akan türdendi. Fakat bunların dışında devam etmesem de olur diyebileceğim sade ve aşk üçgeninin iki erkek kardeşi kaplamasıyla rahatsız edici bulduğum bir kitap oldu. Lafın kısası okumasanız da çok bir şey kaybetmezsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder