28 Mart 2016

,

Kül - Shani Petroff & Darci Manley | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Kül
Orijinal Adı: Destined #1
Yazar: Shani Petroff & Darci Manley
Sayfa Sayısı: 464
Yayınevi: Novella Dinamik
Çıkış Tarihi: 11/2015
Goodreads Puanı: 4.06/5
Benim Puanım: 4/5
Arka Sayfa;
Kader önceden belirlendi.
Yönetim tarafından sıkıca kontrol ediliyor.
Değiştirilemez.
Madden Sumner bir Mor olarak doğdu. Sistemin en yüksek halkası.  Kaderi Yediler Bakanı olmak.
Dax halkanın alt tabanı olan Kül, bir Renksiz. Kaderinde gerçekleştirmesi gereken hiçbir şey yok. Buna rağmen hayatından vazgeçmiş değil. Statüsünün onu tanımlamasına izin vermeyecek.
Dax ve Madden’ın yolları, özgürlüklerini
kazanmak için verecekleri mücadelede hiç beklemedikleri bir şekilde birleşecek.
Peki, kaderleri için savaşmaya gerçekten hazırlar mı?
Herkese merhabalar! Shani Petroff ve Darci Manley'in kaleminden Kül kitabını CNR festivalinde sonunda alabilmiştim. Distopya türünde olduğu için okumak için sabırsızlanıyordum ve sonunda ben de bitirdimm. Öncelikle genel olarak kitabı baya beğendim. Daha iyi olabilir miydi? Kesinlikle daha çarpıcı olabilirdi. Ya da duygusallıktan daha fazla dem vurup mükemmel bir kitap olabilirdi ama bir gıdım daha normal düzeyde bir distopya türüydü.
Bir kere ben bu sınıflara veyahutta renklere ayrılma olayını çok seviyorum. Bu kitaba da o yüzden hemen ısınabildim. Yalnız Dax ve Maddon karakterlerinden hangisi kız hangisi erkek merak ederek üç bölüm kadar okudum ve sonunda ikisinin de kız olduğunu anladım. İngilizce okuyunca he she terimlerinden insan elbette anlıyor ama Türkçe okuduğumuz için yazarların başta kafamı öyle karıştırmasına sinir oldum açıkçası.
"Kader, kurtlar tarafından kullanılan bir koyun gütme sanatı."
Bir kere seride neyi en çok sevdim? Ben distopya türlerinde baş kız karakterlerini çook seviyorum. Özellikle Karanlık Zihinler serisindeki baş kız karakterini çok sevmiştim. Tabii bunun mühim unsurlarından biri kızların ağzından daha duygusal anlatılması. Ee böyle iki tane kızın ağzından ayrı ayrı okumak daha güzel oldu elbette. Hele de ikisinin de ayrı ayrı sevdiği çocuklar olunca. Açıkçası ben distopya türünde yazarın duygusal ve romantik kaleminin derinliğine daha çok önem veriyorum. Distopya okumayı sevmemin baş nedeni bu diyebilirim. Çünkü hem bir yandan bilim kurgu okurken o araya serpilen duygusal sayfaları büyük bir zevkle okuyorum. Örneğin Kızıl Yükseliş serisi en ufak bir dram veyahuttta romantizm barındırmasa o kadar ağır bir distopya içerdiği için kitaba tam puan vermemeyi tercih ederdim ama elbette kitabı bana ziyadesiyle sevdiren şeylerin başı duygusal sayfalarıydı.
O bakımdan bu kitabı da baya beğendim. Çok akıcı bir dili vardı. Bir günde bitirdim. Bu kitaba dair hiç spoiler yememiştim o yüzden güzel bir merakla okudum. Ortaya çıkan olaylar karşısında başa şaşırdığım oldu. Okuyucuları şaşırtma yönünden artılara sahip bir kitaptı. Ama özellikle neyine bayıldığımı sorarsanız... sonuna tek kelimeyle bayıldım. Öyle bir bitti ki sıradaki kitabı dört gözle bekliyorum. Umarım ikinci kitabın İngilizcesi çıktığı gibi Novella Dinamik yayınları bir an önce bizi bu güzel seriden mahrum eylemez.

Sonuç olarak benim severek okuduğum bir kitap oldu. Aman şöyle aman böyle mükemmel diyemem ama okurken zevk aldığım ve  beni gülümsetmeyi başaran bir kitaptı. Şayet ilginizi çekerse okumanızı öneririm :)
Not: Puan sistemimi yine değiştirdim. Hayırlı olsun :D

4 yorum:

  1. Bende biri Kül'ü yorumlasa da güzelse ben de okusam diyordum, son zamanlarda pek bir gözüme takılıyor kendisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alırsan umarım beğenirsin. Bence gayet hoş bir distopyaydı :)

      Sil
  2. Bu kitabın kapağı çok hoşuma gidiyor benim. Ama seri tamamlanınca başlarım anca okumaya :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serinin ikinci kitabini henuz yazarlar bitiremedi anca seneye okuruz herhalde ikinciyi ;(

      Sil