25 Ekim 2014

Elmalı Turta Tarifi


Elmalı kurabiye yemeyen yoktur herhalde, ayrıca tadının ne kadar güzel olduğunu da bilmeyen.
Gene biricik annecim iki sene kadar önce elmalı turta yapmıştı, hatta üzerine yaptığı şekil çok hoşuma gitmişti. Mutfağa girdiğimden beridir hep annemin tariflerini deniyorum. Nereden aklıma estiyse elmalı turta yapasım geldi. Hatta iki kere yaptım, ikincisini de bugün. İlkini arkadaşım geldiğinde yaptım ve ikimizde çok beğendik fakat ilk olmasından mütevelli görünüşü o kadar da hoşumuza gitmedi. İkinci yaptığımda şekli konusunda biraz daha tutturdum. Tarifine gelince;

1 yumurta
125 gr margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya ve kabartma tozu
Aldığı kadar un

İçi için;
4 orta boy elma
1 avuç ezilmiş ceviz (olmasa da olur)
1 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı şeker

Üstü için; pudra şekeri

Elmaları blendera vurduktan sonra tavaya koyup üzerine şeker ve tarçın serpilir. Elmaların suyu çekilip kavruluncaya kadar ocak üstünde karıştırılır. İç harcı pişerken hamur yapılmaya başlanır. Tüm malzemeler sırasınca konulduktan sonra güzelce yoğrulur. Ardından hamur malzemesinin 4/3'ü ayrılır. Hamuru orta boyda yuvarlak borcuma yaydıktan sonra elma harcı borcamın ortasına koyulur ve her tarafa eşitce yayılarak düz bir şekil verilir. Ardından ayırdığımız hamur malzemesi merdana ile açılır. Uzun şeritler kesildikten sonra elmalı harcın üzerine belirli aralıklarla koyulur. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 35 dk pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra pudra şekeri elenerek üzerine serpilir. Afiyet olsun. Ayrıca yazımı okuyan herkesin Hicri Yılbaşı mübarek olsun :) Bir dahaki mutfağa girdiğimde browni yapmayı düşünüyorum, umarım güzel olur ve burada da paylaşırım :)

Betül Tosun

0 yorum:

Yorum Gönder