24 Kasım 2016

,

Zihin Girdabı - Neal Shusterman | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Zihin Girdabı
Orijinal Adı: Challenger Deep
Yazar: Neal Shusterman
Yayınevi: Pegasus
Goodreads Puanı: 4.13/5
Benim Puanım: 4/5
Arka Sayfa;
Dibe batmak sadece bir başlangıç…          
Ayaklarım güvenli, sağlam zeminde ama bu sadece bir yanılsama. 
CADEN, Mariana Çukuru’nun güneyinde, dünyanın en derin noktası Challenger Çukuru’na doğru yol alan bir gemidedir. 
CADEN, başarılı bir lise öğrencisidir fakat tuhaf davranışları arkadaşlarının dikkatini çekmektedir. 
CADEN, yolculuğu resmetmek üzere geminin ressamı olarak çalışmaktadır. 
CADEN, okulun atletizm takımına girmiş gibi yapıp günlerini kilometrelerce yürüyerek ve düşüncelere dalarak geçirmektedir. 
CADEN, kaptanına sadakati ile başkaldırının cazibesi arasında gidip gelmektedir. 
CADEN BOSCH arada kalmıştır. 
Çırpınmaktadır. Dibe vurmak üzeredir… 
Konusu ve kapağıyla hakkında bize çok az ipucu veren bu kitabı nasıl seveceğimi çok merak ediyordum. Kitap öyle uçuk bölümlerle başlıyor ki hangi tarafa tutunacağınızı şaşırıyorsunuz. Daha önce psikoloji tarzı kitaplar okuduysanız bu türe hazırlıklısınızdır. Korkutucu bir şekilde sizi kısa kısa bölümler bekler, kitabın bir kısmı ise baş karakterin "şunu yapıyorsun" diyerek kendinden bahsetmesiyle geçecek kadar kafa karıştırıcıdır. En heyecanlı kısmı elbette tüm bu kitap boyunca okuduğumuz iç ve dış dünyaya sebep olan olayın arkasında yatan gerçeği öğrenme hevesidir. Caden yaşadığı tüm bu karmaşık olayları bize üstünden anlatmayı seçiyor. Yazarın betimleme tarzı ve zeka dolu cümleleri hayran olunasıydı. Bir kitabı daha yeni elime almışken karakterin bildiği gerçek dünya ve zamanla kafasında oluşan aslında olmayan ama gerçekliğine ısrarla inandığı öbür dünyayı okumak gitgide satırları heyecanlandırdı. Ailesi, arkadaşları, okul hayatı hakkında hep üstünden konuşması beni oldukça öfkelendirdi. Sürekli bir yere varmasını ve tabii ki özellikle bu olayların başlangıcının nereye vardığını merak etmem çok uzun sürdü.

"Her zaman orada, ufukta olacağım," diyorum.
Ve sonsuz bir hüzünle, "Buna inanıyorum. Ama ne yazık ki ben artık pencereden bakmayacağım," diyor.

Aklında gerçekliğine inandığı dalgalarla çevrili dünyada korsan ve papağanın aslında gerçek hayatında kimi ifade ettiğini düşünmek, karakterin zihnindeki girdapta daha derinlere girmenizi sağlıyor. Kesinlikle şunu belirtmeliyim ki; sabır gerektiren bir kitaptı. Satırları tekrar okuyup anlayana kadar kavramanızı gerektirecek, kıvranmanızı ısrarla isteyecek nitelikteydi. Kolay bir kitap kesinlikle değildi ve bu tür anlaması düşündürücü olan kitaplardan haz etmiyorsanız okumakta daralabilirsiniz gerçekten. Ama övgülerime geçersek son sayfasına kadar beğenmeyi çok çok istedim ve yazar bunu en içten şekilde bana geçirmeyi başardı. Evet, beklediğim nitelikte açıklayıcı olmadı ama özellikle kitabı hafif bir tebessüm ve iç rahatlığıyla kapattığınızda yazarın notunu okuduğunuzda gözleriniz bile dolabilir. Ayrıca yayınevinin ince düşünceli bilgilendirmesi de ayrı hoştu. Okuması zor, merak uyandırıcı ama gerçekten farklı ve güzel bir kitaptı. O yüzden kitaba tekrar tekrar baktığımda biraz zihnimi zorlandığını ama buna rağmen içimde gerçek bir merak hissi uyandırmasını çok sevdim. Ve elbette en sevdiğim şey ise gerçek dünya ile aklındaki dünya arasındaki kişilerin ona ne ifade ettiğiydi. Bu hastalığın zihinde nasıl işlediğini, nasıl ileri dereceye varıp, nasıl insanı yiyip bitirdiğini çok güzel ifade eden bir kitaptı. Okumaya sabrınız, merakınız ve ilginiz varsa içtenlikle öneririm.

0 yorum:

Yorum Gönder