19 Ağustos 2016

,

Olağanüstü Bir Gece - Stefan Zweig | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Olağanüstü Bir Gece
Yazar: Stefan Zweig
Sayfa Sayısı: 80
Yayınevi: Türkiye İş Bankası
Goodreads Puanı: (Bulamadım)
Benim Puanım: 5/5
Arka Sayfa;
Olağanüstü Bir Gece, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimin hikâyesidir. Sıradan bir Pazar gününü at yarışlarında geçirirken, belki de ilk kez burjuva ahlakından saparak “suç” işler. Böylece yeniden “hissetmeye” başladığını, kötücül ve ateşli hazları olan gerçek bir insan olduğunu fark eder. İçindeki haz dolu esrime, aynı günün akşamında onu gece âleminin son atıklarının arasına, “hayatın en dibindeki lağımlara” sürükleyecek, varış noktası ise ruhani bir uyanış olacaktır.

Bir kez kendini bulmuş olan kişinin bu yeryüzünde yitirecek bir şeyi yoktur artık. Ve bir kez kendi içindeki insanı anlamış olan bütün insanları anlar.

Stefan Zweig'in kaleminden ilk bu kitabı okuduğum için çok mutluyum. Aslında bu kitap sadece onun sayesinde yayınlanan aslı Baron Friedrich Michael'in mükemmel saydamlığıyla hislerini belirttiği düşüncelerinden oluşuyor. Kitabın arkasında geçen burjuvo bir adamın suç işlemekten zevk alacağı düşüncesi beni merakla kitaba çekerken, bir yandan tahminim doğrultusuda ilerlerken bir yandan da bu suç sayesinde kendisine büyük bir armağan çıkaran düşünceleri okumak tıpkı olayı yaşayan kişi kadar duygu yoğunluğuna bürünmemi ve heyecanlanmamı sağladı. Kısacık bir kitap olduğu halde ciddi anlamda içinize dokunan ve sizi düşünmeyi sevk ederken biraz da empati kurmanızı sağlıyor. Kitabı çok ama çok beğendim. Yazan kişinin yaşadığı duygu harmanını belirttiği uzun cümleleri okurken kitapla kayboldum diyebilirim. Merak ediyorsanız bir an önce okuyun ve gerçekten Olağanüstü Bir Gece'ye hazırlıklı olun.

2 yorum:

  1. Stefan Zweig her kitabında okuruna duygu geçirmeyi biliyor. Ben de dün Korku kitabını okudum ve blogumda yayınladım. Onu ve Satranç'ı da şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerdiğin iki kitabı da okumayı çok istiyorum gerçekten!

      Sil