22 Nisan 2016

,

Marslı - Andy Weir | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Marslı
Orijinal Adı: The Martian
Yazar: Andy Weir
Sayfa Sayısı: 416
Yayınevi: İthaki
Goodreads Puanı: 4.39/5
Benim Puanım: 4/5
Arka Sayfa;
Altı gün önce, Mark Watney Mars’a ayak basan ilk insanlardan biriydi. Şimdi ise, orada ölmesi neredeyse kesin.
Oksijen verisi bozulursa boğulurum. Su arıtıcısı bozulursa, susuzluktan ölürüm. Hab'da bir yırtık oluşursa, bir nevi patlarım. Bunların hiçbiri olmazsa, en sonunda yiyeceklerim biter ve açlıktan ölürüm.
Yani böyle. Sıçtım.
Bu kitabı uzun zamandır almak istiyordum ve yine fuarda alabildiklerim arasındaydı. Önce filmini izlemeyi düşündüm ama sonra önce kitabı okumam önerildi. Kitabın ilk üç yüz sayfasını kesik kesik iki gün içinde okudum. Her ne kadar kitabı beğensem de o kadar bilimsel bilgi beni boğmadı değil. Kitapta bir kısma kadar umduğum zevki alamadım. Hayal gücümde canlandırdığım Marsta'ki ortamla sürekli çakışıp durdum. Tabii buna rağmen Mark'ın harika espri yeteneği bazı yerlerde kıkırdamamı bile sağladı. Bazı satırları çok beğenerek işaretledim.
Acaba burada olanları bir gün öğrenebilecekler mi? Hayatta kalmakla o kadar meşgul olunca, ailemin yerinde olmanın nasıl bir şey olacağını düşünmedim hiç Şu anda, insanın aklına gelebilecek en büyük acıyı yaşıyorlar. Hâlâ hayatta olduğumu onlara söyleyebilmek için neler vermezdim ki.
Bunun acısını çıkarmak için sadece hayatta kalmam gerekiyor.
Sonra baktım kitap her ne kadar beğensem de istediğim kadar beni tatmin etmiyor o yüzden ben de hazırda bilgisayarımda varken hemen filmini izledim ve filmine BA-YIL-DIM. Defalarca kez gözlerim doldu ve saf saf sırıttım film boyunca. Çok ama çok beğendim. Ne zaman ki filmi izledim o zaman hayal gücüm fail vermeye son verdi. Böylece kitap gözüme daha güzel gelmeye başladı. Ama yine de tahminimden daha az beğendim. Zaten bilim kurgu türünde film izlerken bile az çok sıkılan bir insanım, bu kadar bilimsel bilginin barındığı bir kitabı okurken zorlandım. Suçu kesinlikle kendime atıyorum çünkü kitap tam olarak bana hitap etmiyordu. Ama filmi tek kelimeyle harikaydı. Kitaptan çok daha fazla etkilendim filminden.
Of, off...
Bir kere de bir şey planladığım gibi gitse keşke.
Mars beni sürekli öldürmeye çalışıyor.
Aslında... Pathfinder'i elektrikle öldüren Mars değildi. O yüzden şöyle düzelteceğim;
Mars ve salaklığım beni sürekli öldürmeye çalışıyor.
Kitabı da sevdim ama kendimce yeterince sevemedim. Yine de severek okudum. Özellikle arada Mark'ın önce sinir krizi geçirip sonra kendini sakinleştirmesini okumak gerçekten çok eğlenceliydi. Benim gibi bilim kurgu türünde kitap okumayı sevmiyorsanız ve henüz okumadıysanız o kısımları az çok göz ucuyla atlayarak okumanızı öneririm. Bunun dışında bence gayet güzel bir kitaptı. Okurken eğlendim ama umduğum kadar sevemediğim için puan kırdım. Umarım siz benden daha çok beğenirsiniz.

8 yorum:

  1. Marslı son zamanlarda okuduğum en güzel bilim kurgu romanlarından dı şimdi rencide oldum gerçekten :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Est, ne rencidesi :) Renkler zevkler tartisilmaz sonucta :)

      Sil
    2. Yok yok damarıma bastın! Ama saka bır yana fotolar super gerçekten emegıne saglık

      Sil
  2. Yorumunun başından sonuna kadar kafa salladım, şuan nasıl mutluyum anlatamam :) Bu arada kitap çekimlerine bayıldığımı daha önce söylemişmiydiim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coook tesekkur ederim canim, baya kafa patlatiyorum cekimlere :) Kitapla ilgili bana katilan birinin oldugunu gormek guzel valla :)

      Sil
  3. Ben kitabı okurken Mark'ın espri yeteneğini sevdim lakin o terimler beni o kadar sıktıki en sonunda dayanamayıp yarıda bıraktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de benim gibi kitabi cok sevmediysen kesinlikle filmini izlemelisin :)

      Sil