9 Ocak 2016

,

Ürperti - Maggie Stiefvater | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Ürperti
Orijinal Adı: The Wolves of Mercy Falls, #1
Yazar: Maggie Stiefvater
Sayfa Sayısı: 400
Yayınevi: Pegasus
Goodreads Puanı: 3,78/5
Benim Puanım: 3/5
Arka Sayfa;

soğuk.
Grace senelerce evinin arkasındaki ormanda yaşayan kurtları seyretmiştir. Aralarından bir tanesi, sarı gözlü olan -onun kurdu- ise bakışlarına hep karşılık vermiştir. Birbirlerine tanıdık gelseler de Grace sebebini bilmemektedir.
sıcak.
Sam ikili bir hayat sürdürmektedir. Kurtken, sevdiği kızın sessiz bakışları altında yaşamaktadır. Fakat her sene kısa bir süreliğine tekrar insan olmasına rağmen Grace'le konuşmaya cesaret edememiştir... şimdiye kadar.
ürperti.
Grace ve Sam için sevgi, adını koyamadıkları bir his olmuştu. Ancak bir kez dile getirildiğinde görmezden gelinemez bir hal alacaktır. Sam insan formunda kalmaya çabalamalı, Grace ise onu yanında tutmaya çalışmalıdır. Fakat bunun için geçmişin yaralarına, şimdiki zamanın kırılganlığına ve geleceğin imkansızlığına göğüs germek zorunda kalacaklardır...
"Ve o sessiz ve tutuk zamanlarda, bunu bilen biriyle olmak istiyorum ya da yapayalnız. Seninle ilgili her şeyi yansıtmak istiyorum tek tek; titreşip duran o derin imgeni koruyacak denli kör olmak istemiyorum hiçbir zaman, ve de eskiye bağlı. Açılmak istiyorum. Saklanmak istemiyorum hiçbir yerde, çünkü orada, saklandığım yerde, bir yalanım ben."
Bu kitabı D&R'da ilk defa elime aldığımda ve iç yazısının mavi olduğunu gördüğümde tutulmuştum. Tabii bir de kapağı ayrı güzel. O yüzden eninde sonunda kendim internetten alacaktım ama şansıma babam sayesinde kendime aldırabildim -ki nasıl aldırdığımı yazmıştım-. Kitabı geçen ay okuyacaktım ama kısmet olmadı. Bu yüzden bu zamana aksadı. Zaten hiçbir yere kaldırmamıştım iki kitabı da. İkisi de çalışma masamın üstündeydi. Sonunda iki üç gün önce elime aldım ve okumaya başladım.
Ya ben o değilsem? Ya başka bir kurda aşıksa ve onun ben olduğumu düşünüyorsa? Bunu nasıl bilebilirdim ki?
Grace bu şüphelerimden habersiz, suskunluğumu büyülenmeme yordu. Ayağa kalkıp yüzüme bakarak parmaklarını saçlarımdan geçirdi. Elini burnuna götürüp derin derin kokladı. "Biliyor musun, hala kurtken koktuğun gibi kokuyorsun."
Kitabı genel olarak beğendim. Hatta bazı satırları birkaç defa okudum. Bazı yerler çok hoşuma gitti ve yaklaşık dokuz yere işaret koydum kitap boyunca. Ama beni bir türlü -hayır, burada bırakamam daha fazla okumalıyım- dedirten bir kısmını yakalayamadım. Daha az puan vermeye kıyamadım çünkü öyle kötü bir kitap değil. Yine de bana sorarsanız çok daha iyi olabilirdi. Konusu klişe değildi ama aynı olayların bir yumakta dönüp dolaşıp önüme sunulmasından rahatsız oldum.
Baş ve işaret parmaklarımı birleştirerek kafamın tepesindeki rengarenk ponpona bir fiske attım. "Bizim dilde buna bere denir. Kulaklarımızı sıcak tutar."
Sam tekrar, Aman Tanrım!" diyerek aramızdaki mesafeyi kapadı. Yüzümü avuçlarına alıp yakında baktı. "Korkunç derecede şirin." Beni öptü, şapkaya baktı, beni tekrar öptü.
Kitaba niye daha düşük puan vermedim? Çünkü Grace ve Sam'in ilişkisi çok hoştu. Grace'in ilk defa onu insan olarak görmesine rağmen hiçbir şekilde geri çekilmeyerek Sam'i kabullenmesi, günden güne birbirlerine daha da bağlanmaları ve Sam'in bir daha kurt olmamasını bekleme süreci heyecanlıydı. O yüzden ayıp etmek istemiyorum kitaba.
Gözlerimi açtım, sadece Grace ve ben vardık, artık ondan ve benden başka hiçbir yerde hiçbir şey yoktu. Sanki öpücüğümü ve beni içinde tutmak istermişçesine dudaklarını birbirine bastırıyor, avcumdaki bir kuş kadar kırılgan bu anı tutuyordu.
İkinci kitap olan Beklenti'yi bu ay içinde kesin okuyacağım ama ondan önce okumak istediğim kitaplar var. Ayrıca Beklenti'yi okuduktan sonra Ebedi'yi İngilizce olarak ebup bulursam öyle okuyacağım çünkü Pegasus sorduğum halde üçüncü kitabın ne zaman çıkacağına dair bilgi vermedi. Tabii kitapların baskılarına bayıldığım için İngilizce olarak okusam bile kesinlikle üçüncü kitabı alırım. Beklenti kitabını baya merak ediyorum çünkü olay kurgusunda çözüme kavuşması gereken durumlar mevcut. Ayrıca Sam, kurt kalmaya devam edebilecek mi? Grace küçükken ısırıldığı halde niye dönüşmedi derken sorular sorular...
Beklenti kitabıyla görüşmek üzere!

2 yorum:

  1. Çok duydum adını ama henüz okumadım çok güzel bir tanıtım olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Umarım boş bir zamanında okursun. Çok büyük beklentilere girmeden okunabilecek hoş bir kitap :)

      Sil