24 Ekim 2016

, ,

The Wrath and The Dawn - Renee Ahdieh | Kitap Yorumu

Kitap Adı: The Wrath and The Dawn
Yazar: Renee Ahdieh
Dili: İngilizce
Sayfa Sayısı: 388
Goodreads Puanı: 4.22/5
Benim Puanım: 5/5
Arka Sayfa;
One Life to One Dawn.
In a land ruled by a murderous boy-king, each dawn brings heartache to a new family. Khalid, the eighteen-year-old Caliph of Khorasan, is a monster. Each night he takes a new bride only to have a silk cord wrapped around her throat come morning. When sixteen-year-old Shahrzad's dearest friend falls victim to Khalid, Shahrzad vows vengeance and volunteers to be his next bride. Shahrzad is determined not only to stay alive, but to end the caliph's reign of terror once and for all.
Night after night, Shahrzad beguiles Khalid, weaving stories that enchant, ensuring her survival, though she knows each dawn could be her last. But something she never expected begins to happen: Khalid is nothing like what she'd imagined him to be. This monster is a boy with a tormented heart. Incredibly, Shahrzad finds herself falling in love. How is this possible? It's an unforgivable betrayal. Still, Shahrzad has come to understand all is not as it seems in this palace of marble and stone. She resolves to uncover whatever secrets lurk and, despite her love, be ready to take Khalid's life as retribution for the many lives he's stolen. Can their love survive this world of stories and secrets?
Inspired by A Thousand and One NightsThe Wrath and the Dawn is a sumptuous and enthralling read from beginning to end.
 
Binbir Gece Masalları'ndan uyarlanma olan bu kitaba bayıldım. Baştan sona Khalid ve Shahrzad arasında geçenleri nefesimi tutarak okudum. Kitap çok hızlı bir geçişle başlıyor. Olayın öncesini uzatarak anlatmak yerine direk Khalid ile Shahrzad'ın evlendiğini okuyoruz. Aynı orijinal eserde olduğu gibi ülkenin kralı evlendiği her kızı bir gece ardından sabah şafak söktüğü gibi halkın nedenini bilmediği bir şekilde öldürmektedir. Shahrzad ise bu döngünün kurbanı olan en yakın kız arkadaşının intikamını almak için Khalid ile evlenmeye gönüllü olur. Şafak söktüğü gibi ölüme gitmemek için kendince mantıklı bir yol bulup Khalid'e geceden hikaye anlatmaya başlar. Kitapta kızların bir gece ardından öldürülme sebebi en çok merak ettiğim şeydi. Khalid'in davranışları bunu isteyerek yapmayacağını kanıtlıyordu ama yazarın bunu çok güzel bir sır perdesi yaparak uzatması en hoşuma giden kısımlardan biriydi. Hele de Shahrzad'ın Khalid'den bunu öğrenmek için anlattığı hikaye ve samimiyeti çok güzeldi. Kitaptaki her şey çok güzeldi. Tam bir arap masalı gibiydi. Mekanlar, giysileri, Arapça'dan alıntı o harika süslü kelimeler... Hepsini bayılarak okudum. Kalbimin eridiği yerler elbette Khalid ile Shahrzad arasında geçenlerdi çünkü Shahrzad ciddi bir nefret eğilimiyle kocasıyla evleniyor. Aralarındaki adımların yaklaşmasıyla içimdeki heyecandan da yükseldi. Ve açık ara kitaba sarıldığım satırlar da şafak söktüğünde Shahrzad'ın telaşını okumaktı.

"What are you doing to me, you plague of a girl?" he whispered.
"If I'm a plague, then you should keep your distance, unless you plan being on destroyed." The weapon still in her grasp, she shoved against his chest.
"No." His hands dropped to her waist. "Destroy me."

Mantıksız bulduğum tek bir kısım vardı; o da Shahrzad'ın normalde bir gece ardından öleceğini bilerek yaptığı bu evlilikte az daha ölümle burun buruna geldi diye bu olayı çok abartıp Khalid'in özrünü uzatmasıydı. Sonuçta bunun kabullenerek evlendiği için Khalid'e karşı olan tutumu "zaten öldüreceksin, niye umursuyor gibi davranıyorsun" şeklinde olsaydı o kısmı daha çok beğenebilirdim. Kitabın dili ve betimleme tarzı harikaydı. Shahrzad'dan ziyade Khalid'in karısı için yavaş yavaş neler hissettiğini okumak satırları tekrar tekrar okumamı sağladı. Kurgusu da oldukça kaliteli ve elden düşmeyecek şekildeydi. Shahrzad'ın ve ailesiyle arkadaşlarının intikam alma arzusu kitaptaki heyecanlı fantastik kısmı güzelce tamamlamıştı. Muhtemelen ikinci kitap bu koşuşturma bakımından daha heyecanlı olacaktır. Ayrıca ortaya çıkan sırın gerçek yüzü de tahmin ettiğimden daha harika ve dokunaklı bir nedendi. Bunun dışında yan karakterler Jalal ve Despina da mükemmeldi. Beni en çok korkutan Tariq çünkü o da Shahrzad'ın ilk aşkı olmakla birlikte güçlü bir karakter. Özellikle de ilk kitabın sonundan sonra nasıl adımlar atacak merak içerisindeyim. Tabii ki benim tutulduğum karakter Khalid'di. Onunla ilgili her şeyi kalbim pır pır ederek okudum. Kitaptaki karakterlerin yaşları küçük olduğu halde bu göze batmayacak kadar olgunlardı. Sonlara doğru ikili arasında geçen "sadece bir kız ve sadece bir erkek" konuşması ve Khalid'in yolculuğa çıkacağı zaman gitgide dönüş zamanını yaklaştırması çok hoştu. Gerçekten ikili arasındaki geçen her şey baştan sona çok hoştu. Sonuç olarak kitaba bayılıp bittim. Dili de tahmin ettiğim kadar zor değildi, kesinlikle okumanızı öneririm.

0 yorum:

Yorum Gönder