12 Eylül 2016

,

Hayata Röveşata Çeken Adam - Fredrick Backman | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Hayata Röveşata Çeken Adam
Orijinal Adı: A Man Called Ove
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 327
Goodreads Puanı: 4.32/5
Benim Puanım: 5/5
Arka Sayfa;
Elli dokuz yaşındaki Ove düzeni çok seven bir adamdır. Ona göre her şey sistemli olmalıdır, hayat bile. Ancak sokağına iki küçük çocuğu olan tuhaf bir aile taşınınca işler fazlasıyla sıradışı bir hal alacaktır. 
Çocukken kapısının önünde oynadığınız için “Gidin öte mahallede oynayın!” ya da “Gelirsem o topunuzu keserim!” diye bağıran ama sırf üst kattaki evinize çıkmamak için bir bardak su istediğinizde, hasta olmayın diye suyu ılıtıp veren teyzeleri hatırlatacak bu kitap size. Bisikletle yanından fazla hızlı geçtiniz diye arkanızdan bastonunu fırlatan ama saçlarını ince dişli tarakla tarayıp, cebinden bayram çikolatasını eksik etmeyen muşmula suratlı amcaları getirecek aklınıza. 
Ve işte böylece hiç tanışmadığınız ama çok iyi tanıdığınız Ove’ye özlem duyacaksınız. Bir şekilde hayatınıza girmiş tüm güzel insanlara duyduğunuz gibi…
İnsanlar Ove'nin dünyayı siyah beyaz gördüğünü düşünürdü. Oysa karısı renkliydi. Ove'nin gördüğü bütün renkler ondaydı...

Bazı filmler vardır, izlerken sizi yüreğinizden etkiler ve sonu mutlu bittiği halde gözleriniz buğulu the end kısmını okursunuz. Ove'nin hikayesi sizi bu hislere en derin şekilde hissettirecek kadar harika işlenmişti. Kitaptaki her şeye bayıldım, altını çizmek istediğim satırlarla defalarca kez karşılaştım. Kitaba ilk başta alışmak biraz zor çünkü Ove'nin gerçekten aksi biri olduğunu bize hakkıyla kanıtlamak için sıkıcı başlıyor fakat sonrasında Ove'nin hayatı yan komşularıyla tahammül edilmez hale gelince hikaye çok güzel bir tat alıyor. Okumaktan büyük zevk aldığım, tüm karakterlerine bayıldığım, son zamanlarda açık ara okuduğum kitaplardan en güzel, en dokunaklı sona sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğim mükemmel bir kitaptı. Kitabı uzun zamandır ingilizce okumayı düşünüyordum ve iyi ki türkçesi bu kadar güzel çevrilmiş. Konuya alışmanız biraz sürecek ama kitaptaki karakter ailesi zenginleştikçe elinizden bırakamayacak, hatta bazı yerlerinde kahkaha atacaksınız. Kesinlikle bir an önce okuyun. Kitabı bitirdiğim gibi filmini indirmeye başladım. Ayrıca yazarın bir diğer çok merak ettiğim kitabını da yakın zamanda okuyacağım. Ove'nin huysuz gibi görünen sıcacık yüreği sizin yüzünüzde de samimi bir tebessüm bırakır ve saab adlı araba markasına dair satırları okudukça gülersiniz umarım..

2 yorum: